Drukken in Oorlogstijd

Klik even op de afbeeldingen voor de info.



75 jaar vrijheid – de wereld achter de 1300 illegale kranten in WOII

Ons Volk. De Waarheid. Trouw. Parool. De Geus. Je Maintiendrai. Het zijn enkele van de honderden illegale kranten in de Tweede Wereldoorlog.  


Illegale pers

Al op 15 mei 1940 wordt de Nederlandse pers onder controle van de Duitse bezetter gebracht. Dat betekent dat de Duitsers controleren en bepalen wat kranten mogen schrijven (censuur). Dit word gelijkschakeling genoemd. Kranten die hieraan niet willen meewerken worden verboden en gaan vaak illegaal, als verzetskrant, verder. Ook worden in de oorlog nog veel verzetskranten opgericht.


De Waarheid en Het Parool zijn daarvan bekende voorbeelden. Later komen er steeds meer bladen uit christelijke hoek. Trouw is daarvan het grootste blad. In februari 1943 wordt in Meppel het eerste nummer van Trouw gedrukt. Een protestantse krant, in het leven geroepen als gevolg van een conflict tussen de Vrij Nederland-redacteuren Henk van Randwijk en Wim Speelman over de te volgen ideologische koers.


De Illegale Trouw

Hier kunt u alle landelijk verspreide edities van Trouw lezen die tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal werden gedrukt en verspreid. Deze site is totstandgekomen op initiatief en met steun van de Stichting ter bevordering van de Christelijke Pers in Nederland.

site Joris Belgers & Charlot Verlouw


Het verzet tijdens de Duitse bezetting van 1940-1945

In deze oorlog werkte vader Siem Plukker samen met zijn broer Wim in de drukkerij met boekhandel van hun moeder: 'de fa. Wed. G. Plukker' in Schagen. De sabotage-activiteiten betroffen voor een groot deel het achterhouden (achterover drukken) van geheime tekeningen van de Duitsers, het drukken van illegale bladen en valse ontslagbewijzen, legitimatiebewijzen en andere officiële papieren.
Nadat in Schagen in 1942 de 'Divisionsstab Nordholland-Nord' werd gelegerd, moesten veel geheime stukken worden gemaakt en vermenigvuldigd. Dat moest in de drukkerij van Plukker worden gedaan, onder continu en streng toezicht van gewapende Duitse militairen.


'Wat is toch die geheimzinnige kracht die al die mannen en vrouwen en soms kinderen overal in Europa geheime krantjes doet schrijven, drukken, verspreiden; die hen ondanks schrikbewind de waarheid doet blijven verkondigen en de vrijheid doet prediken? Zij willen slechts in anderen iets ontsteken van het vuur, dat in hen zeiven brandt, vurige liefde tot hun land en hun onweerstaanbare drang naar vrijheid. , 'De Rotterdammer' (H.J. van den Broek) voor Radio  Oranje, 3 februari 1943